O nama

Oko 300 miliona građana ima pristup odvojenom odlaganju ambalažnog otkada koji se finansira od strane članice PRO EUROPE.

Oko 460 milijardi jedinica ambalaže se godišnje označi znakom Zelena tačka.

Upotreba znaka Zelena tačka se reguliše po principu plasmana proi- zvoda u ambalaži, dakle ne prema mjestu proizvodnje, nego prema mjestu plasmana proizvoda. Kori- snik znaka Zelena tačka je u obavezi u sistemu upravljanja ambalažom i ambalažnim otpadom u BiH i redovno i uredno ispunjavati sve obaveze.

Ispunjavanjem visokih standarda poslo- vanja i kriterija koje je propisao PRO EUROPE, Ekopak je od decembra 2013. godine postao 32. član ove prestižne evropske organizacije u segmentu upravljanja ambalažnim otpadom i ekskluzivni davatelj prava na kori-

Znak Zelena tačka je međunarodno zaštićeni znak (žig) u skladu sa odredbama Zakona o žigu Bosne i Hercegovine i ne može se neovla- šteno koristiti. Svaka upotreba znaka na tržištu Bosne i Hercegovine bez prethodnog izričitog  dopuštenja Ekopaka je protivna zakonu.

Korisnici znaka Zelena tačka su proizvođači, uvoznici, distri- buteri i trgovci, tj subjekti koji prvi stavljaju proizvod na tržište Bosne i Hercegovine (uvoznici na uvezenim proizvodima, a domaći proizvođači na vlastitim). Bez obzira ko je korisnik znaka Zelena tačka treba da zakonski reguliše svoj status.

Ekopak omogućava svim kompanijama koje proizvode ili uvoze proizvode u ambalaži korištenje znaka Zelena tačka na ambalaži, čime dokazuju da je njihova ambalaža uključena u sistem upravljanja ambalažom i ambalažnim otpadom u Bosni i Hercegovini.

Zelena tačka je međunarodno zaštićeni znak kojim se označava ambalaža proizvoda. Nakon što proizvod bude potrošen, a ambalaža odbačena, sistem će se pobrinuti da ona bude reciklirana, umjesto da završi na deponiji.

U praksi, znak Zelena tačka na ambalaži potrošača informiše da poslovni subjekat koji plasira proizvod na tržište finansijski učestvuje u razvoju sistema reciklaže ambalažnog otpada u Bosni i Hercegovini.

Znak Zelena tačka je najviše korišteni međunarodno zaštićeni znak na svijetu, zaštićen u više od 170 zemalja. Više od 170.000 kompanija označava svoje proizvode znakom Zelena tačka.

Pogledajte kratki video o Zelenoj tački

Strategija :

Iskustvo i znanje

Primjena zakonodavstva o ambalaži i ambalažnom otpadu u skladu sa najboljim iskustvima i znanjima iz Evrope i svijeta.

Razvoj i efikasnost

Uspostava i razvoj efikasnog integrisanog sistema za upravljanje ambalažom i ambalažnim otpadom za sve vrste ambalažnog otpada: staklo, papir, metal, plastika, drvo.

Komunalni kapaciteti

Korištenje postojećih komunalnih kapaciteta za uspostavu sistema i njihov dalji razvoj sa razvojem sistema.

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...